Gazimağusa’nın Kurtluşunun 47.yıldönümü iki ayrı törenle kutlandı.
İlk tören Zafer Anıtı’nda yer aldı.
Törende Zafer Anıtı’na protokol sırasına göre çelenkler konulup, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı eşliğinde Bayraklar göndere çekildi.
İkinci tören ise İsmet İnönü Bulvarı’nda gerçekleştirildi.
Törende, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Topaloğlu ve Gazimağusa Belediye Başkanı Arter, halk ve tören birliklerini selamladı.
Törende konuşan Piyade Kurmay Binbaşı Abdülkadir Köksal, günün önemine dikkat çekerek, Gazimağusa’nın düşmandan kurtarılışının Kıbrıs Türk halkının ve Mehmetçiğin omuz omuza verdiği zaman neleri başarabileceğinin göstergesi olduğunu ifade etti.
Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter de konuşmasında, yıllarca verilen varoluş mücadelesi sonunda Gazimağusa’nın özgürlüğüne kavuştuğunu vurgulayarak, bundan sonra Kıbrıs Türk halkına düşen görevin, şehitlerden emanet aldıkları cumhuriyeti ve vatanı sonsuza kadar yaşatmak olduğunu söyledi.
Törende son konuşmayı Cumhurbaşkanı Ersin Tatar yaptı.
Cumhurbaşkanı Tatar Kıbrıs Türk halkının milli mücadele döneminde verdiği mücadeleyi anımsatarak , Gazimağusa’nın kurtuluşu ile KKTC’nin sınırlarının çizildiğini ve Mağusa’ya gazi ünvanı verildiğini kaydetti.
Gazimağusa’nın hiçbir zaman Rum egemenliğinde olmadığının altını da çizen Cumhurbaşkanı Tatar, gelinen noktada artık Kıbrıs’ta federal temelde bir anlaşmanın çözümün alternatifi olamayacağını ifade etti.
Kıbrıs Türk halkının yeni dönemde kendi devletine ve egemenliğine eşitliğine sahip çıkacağını, bunun halk tarafından da benimsenip kökleşmesinin en büyük istekleri olduğunu ifade eden Tatar, Maraş açılımıyla da Kıbrıs Türk tarafının güçlendiğini işaret etti.
“Kıbrıs müzakerelerinde yıllar içinde çözüm fırsatlarının geldiğini ama Rum tarafının hep reddettiğini ifade eden Tatar, Maraş’ın bu çerçevede 47 yıldır kapalı olduğunu ancak bir 47 yıl daha kapalı kalmayacağını söyledi.
Maraş’ın açılmasının ülke turizmi ve ekonomisinde atılım ve güç olacağına inanç belirten Tatar, Türkiye’nin desteğiyle Maraş açılımını yaptıklarını, insan haklarına uygun bir şekilde açılımın süreceğini, adalet ve uluslararası hukuk temelinde adımlar atılacağını kaydetti.
Kıbrıs Türk halkının egemenliği ve devletine sahip çıktığını, hakkını aradığını ifade eden Tatar, “Biz de anlaşma istiyoruz ama sağlam temelde emin ellerde devletten devlete anlaşma istiyoruz” dedi.
Kıbrıs Türk halkının egemen eşitliği tanınırsa Kıbrıs’ta gerçeklere göre anlaşmanın bulunabileceğine işaret eden Tatar, bunu dünyaya haykırmaya devam edeceklerini söyledi.
Tatar, geleceğe umutla bakabilmesi için yeni siyasetin gelişmesi için çalışmaya devam edeceklerini vurguladı.
Tören resmi geçitle sona erdi.